? ??????????????Future Stars Will Be Dim? ????? ?? ???Rating: 4.7 (7 Ratings)??894 Grabs Today. 9121 Total
Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????Dark Tree? ????? ?? ???Rating: 4.3 (23 Ratings)??879 Grabs Today. 24963 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

.:SaLaM:.

Rabu, 9 Disember 2009

KiSAH MALAiKaT YaNG MemBERi 1000 DiNaR WAnG AKHiRaT KePAdA OrAnG MaJUSi YAng MEmeLUK ISLAm.

Dalam kitab karangan As-Syaik Muhammad bin Abu Bakar, menerangkan bahawa pada zaman Malik bin Dinar ada dua orang Majusi yang menyembah api.Kedua mereka adalah bersaudara dan salah seorang diantara mereka 73 tahun dan yang seorang lagi berusaha 35 tahun.


Oleh kerana terlalu lama mereka menyembah api, maka suatu hari mereka berpakat untuk menguji api yang mereka sembah sekian lama, berkata orang yang muda itu kepada yang tua: "Kita telah menyembah api sekian lama, oleh itu aku harap kita cuba letakkan tangan kita diatas api ini dan kita lihat samada ia menghormati kita atau pun tidak.Kalau ia membakar kita maka kita tinggalkan saja perbuatan sia-sia ini" . Setelah persetujuan dicapai maka berkatalah orang yang muda itu: "Siapakah yang akan mulakan dahulu, aku atau pun kamu?" . Berkata orang yang tua itu:"Engkaulah yang mulakan dahulu." Maka orang yang muda itu pun menghulurkan tangannya kepada api yang sedang menyala itu dan dengan pantas api itu menyambar jari orang itu.Dengan perasaan yang marah ia berkata: "Aku menyembah kamu begitu lama, tapi kamu tetap membakarku."


Berkata orang Marjusi yang muda itu kepada yang lebih tua darinya: "Saudaraku ! adalah lebih baik kita cari saja Tuhan yang lain, Tuhan yang akan mengampuni kita walaupun kita membuat dosa yang paling lama."Kalau begitu eloklah kita berdua pergi berjumpa dengan yang dapat menerangkan kepada kita tentang agama Islam" .Mereka pun bersepakat untuk bertemu dengan Malik bin Dinar.


Apabila mereka melihat Malik bin Dinar, maka orang Majusi yang tua itu berkata: "Aku telah menghabiskan usiaku yang begitu lama dengan menyembah api, oleh itu aku tidak mahu masuk agama Islam, kalau aku masuk agama yang dibawa oleh Muhammad s.a.w., sudah tentu kaum keluargaku akan mengejekku, oleh itu aku lebih suka menyembah api dari diejek oleh kaum keluargaku."


Setelah mendengar pengakuan dari orang Marjusi tua itu, maka berkatalah orang yang lebih muda darinya: "Kalau engkau tidak mahu masuk Islam, pergilah kamu dengan urusanmu dan kamu adalah orang yang paling celaka didunia dan diakhirat." Sebaik saja orang yang tua meninggalkan yang muda itu, maka orang yang muda itu pun kembali ke rumahnya dan membawa isteri dan anaknya-anaknya ke majlis yang dihadiri oleh orang ramai yang diketuai oleh Malik bin Dinar.


Apabila selesai Malik bin Dinar memberi nasihat dalam majlis tersebut, maka bangunlah pemuda itu dan menceritakan niatnya untuk memeluk Islam bersama keluarganya.Malik bin Dinar pun menerangkan kepada mereka tentang Islam, setelah itu Malik bin Dinar pun berkata: " Tunggulah sebentar, supaya aku dapat kumpulkan sedikit wang untuk kamu dari sahabat-sahabat kita." Maka berkatalah pemuda itu: " Aku tidak ingin menjual agama dengan dunia." Setelah pemuda itu memberikan pengakuannya, maka ia pun membawa keluarganya masuk ke sebuah kampung dan kebetulan ada sebuah rumah yang elok, maka ia pun tinggal bersama keluarganya disitu.


Pada keesokkan harinya berkatalah isteri pemuda itu: "Adalah baiknya kalau kamu dapat mencari kerja dan dengan upah yang kamu perolehi itu dapatlah kita makan." Setelah mendengar nasihat isterinya itu, maka pergilah pemuda itu ke pasar dengan harapan mendapat kerja.Tapi sayang tenaganya tidak diperlukan, lalu pemuda itu pun mengambil keputusan untuk berkerja di masjid demi untuk Allah s.w.t. Sewaktu pemuda itu berada dalam masjid maka dia mengasingkan dirinya dari para jemaah dan sembahyang sehingga malam.Kemudian pemuda itu balik dengan tangan kosong.Setelah sampai dirumah, isteri pemuda itu bertanya: "Tidakkah kamu dapat apa-apa hari ini?"Hari ini aku berkerja untuk raja yang kita sembah(Allah swt.)tapi tidak memberi apa-apa kepadaku dan mungkin esok dia akan memberi." Setelah isteri pemuda itu mendengar kata-kata suaminya, maka ia pun tidurlah bersama suami dan anak-anaknya dalam keadaan yang lapar.


Pada keesokkan harinya pemuda itu pergi lagi untuk mencari kerja, tapi sayang ia tidak mendapat sebarang perkerjaan, akhirnya ia pergi ke masjid dan sembahyang sehingga malam dan kembalilah pemuda itu dengan tangan kosong.Apabila sampai dirumah maka isterinya bertanya: "Tidakkah kamu mendapat apa-apa hari ini?" Berkata pemuda itu: "Aku berkerja untuk raja semalam, tapi aku tidak mendapat apa-apa,mungkin esok ia akan memberi, iaitu hari jumaat." Sebaik sahaja isterinya mendengar penjelasan suaminya itu, maka tidurlah mereka semua dalam keadaan yang lapar.Pada hari berikutnya keluarlah pemuda itu dari rumahnya dengan harapan akan mendapat perkerjaan, namun ia tidak juga mendapat apa-apa kerja, akhirnya ia kembali ke masjid dan mengerjakan sembahyang 2 rakaat.Setelah sembahyang pemuda itu mengangkat tangannya ke langit sambil berkata: "Wahai Tuhanku, junjunganku, pemimpinku engkau telah muliakan aku dalam Islam dan memahkotai aku dengan mahkota Islam dan memberi aku petunjuk dengan Islam.Maka pada hari yang mulia ini (hari jumaat) aku memohon kepadamu ya Allah,supaya kamu memberikan rezeki kepadaku dengan tidak diduga, ya Aqllah, sesungguhnya aku sangat malu terhadap anak dan isteriku dan sangat khuatir kalau-kalau keadaan mereka berubah disebabkan baru masuk Islam."Setelah pemuda itu memohon pertolongan kepada Allah swt. Maka ia pun menunaikan sembahyang dua rakaat lagi.Apabila telah sampai waktu sembahyang Jumaat, keadaan anaknya sudah bertambah lapar.


Sementara itu di hadapan rumah pemuda itu seorang yang tidak diketahui mengetuk pintu rumahnya, apabila isteri pemuda itu mendengar ada orang mengetuk pintu rumahnya, maka ia pun membuka pintu dan dilihat olehnya ada seorang pemuda yang tampan dan ditangannya ada sebiji piring yang ditutup dengan sapu tangan.Maka berkatalah pemuda tampan itu: "Ambillah piring ini dan katakan kepada suamimu bahawa ini adalah upah untuk kerjanya yang dua hari" .Berkata pemuda tampan itu lagi: "Suamimu itu telah berkerja dengan baik sekali, oleh itu kami menambahkan upahnya lebih-lebih lagi sebab hari ini, hari Jumaat walau pun amal yang sedikit tetapi raja yang maha perkasa (Allah) menganggap ianya sebagai amal yang banyak pada hari Jumaat" (Pada waktu sembahyang Jumaat).


Apabila pemuda tampan tadi beredar maka isterinya pemuda itu pun membuka sapu tangan yang menjadi penghalang untuk melihat isinya itu, setelah sapu tangan itu dibuka isteri pemuda itu terlalu gembira apabial dilihatnya dalam piring itu terdapat wang sebanyak 1000 dinar.


Untuk memenuhi keperluan rumahnya maka isteri pemuda itu mengambil satu dinar dan lalu pergi kepada penjual wang, penjual wang itu ialah orang nasrani. Apabila orang Nasrani itu menimbang wang itu ia menjadi hairan, sebab wang yang ditimbang itu berubah beratnya dari satu misqal menjadi dua misqal, orang Nasrani itu melihat akan ukiran pada wang tersebut, dan tahulah orang Nasrani itu bahawa wang itu adalah hadiah dari akhirat.Orang nasrani itu bertanya isteri pemuda itu, bagaimana ia memperolehi wang tersebut,maka isteri pemuda itu pun menceritakan dari mula hingga ke akhirnya.Oleh kerana tertarik dengan kisah yang diceritakan oleh isterinya pemuda itu, maka orang Nasrani itu bertanya pula tentang agama Islam.Setelah mendapat penjelasan tentang agama Islam, maka orang Nasrani itu pun akhirnya memeluk agama Islam.Dan dia memberikan wang sebanyak 1000 dinar kepada isteri pemuda itu sambil berkata "Kalau wang ini habis beritahulah kepadaku." Setelah pemuda itu selesai mengerjakan sembahyang Jumaat, ia pulang dengan tangan kosong, apabila sampai pada satu tempat pemuda itu memenuhi sapu tangannya dengan tanah, dengan harapan kalau isterinya itu bertanya ia akan berkata bahawa ia membawa tepung.Apabila pemuda itu sampai dirumahnya ia tercium bau makanan dari rumahnya, lalu pemuda itu meletakkan sapu tangan yang berisi tanah itu dekat pintu supaya isterinya tidak tahu.


Lalu pemuda itu pun bertanya kepada isterinya tentang apa yang ia lihat dalam rumahnya itu, maka isterinya pun menceritakan dari hal pemuda tampan hingga hal orang Nasrani itu. Mendengar akan kata-kata isterinya itu maka pemuda itu dengan segera sujud syukur kepada Allah swt. Setelah itu isteri pemuda itu terlihat sapu tangannya dan bertanya kepada suaminya: "Apakah yang kamu bawa dalam sapu tangan itu?" Maka berkatalah pemuda itu: "Janganlah kamu tanya kepadaku." Untuk melihat akan isi kandungannya maka isteri pemuda itu pun membuka sapu tangan itu, dengan kehendak Allah swt. Maka tanah yang berada dalam sapu tangan itu bertukar menjadi tepung, lalu sekali lagi pemuda itu sujud syukur kepada Allah swt. Dan pemuda itu pun taat beribadat hingga akhir hidupnya.

SEKIAN.

0 ulasan: