? ??????????????Future Stars Will Be Dim? ????? ?? ???Rating: 4.7 (7 Ratings)??894 Grabs Today. 9121 Total
Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????Dark Tree? ????? ?? ???Rating: 4.3 (23 Ratings)??879 Grabs Today. 24963 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

.:SaLaM:.

Sabtu, 7 November 2009

.::CINTA SECARA ISLAM::..

Takkanlah tak ada langsung ruang yg d'benarkan dlm Islam utk b'cinta?Adakah Islam m'bunuh terus naluri cinta drp manusia?
Tdk!!!Naluri adalah sebahagian drp kesempurnaan drp kesempurnaan kejadian manusia.Naluri ingin memiliki dan suka kalau di miliki (sense of belonging) adalah fitrah suci yg ada pada manusia.Kalau naluri itu tdk wujud pd diri seseorg,tak normal nama'y..Islam bkn dtg m'bunuh naluri dan keinginan itu,tidak!!! Islam tdk suruh m'bunuh naluri seperti yg di lakukan para paderi atau sami yg tdk mahu b'kahwin..Jgn hpuskan naluri itu.Jgn lah pula kta b'bohong pd diri sendiri.Bukanlah salah dan berdosa kalau perasaan itu dtg tnpa diundang.Itu adalah fitrah.Cuma kawal naluri itu supaya ia patuh pd perintah Allah.Jadilah manusia yg sempurna naluri'y..Jgn jd malaikat! krna Allah cipta kta sbg manusia..Dunia dan segala isi'y akn hambar tanpa naluri atau nafsu manusia

Tentu ada cinta secara Islam?..
Cinta secara Islam hanya satu iaitu perkahwinan.Cinta b'laku setelah ijab qabul,cinta slps kahwin. Itulah cinta qudus.Cinta yg b'maruah.Bkn cinta murahan dan jalanan.Cinta adalah maruah manusia.Ia terlalu mulia.
Ingatlah,pabila Allah melarang sesuatu perkara,tentu ia gantikan dgn sesuatu yg lbh baik.Kalau Dia melarang cinta antara lelaki dan perempuan sblum b'kahwin,Allah b'rikan "sesuatu" sbg ganti yg lbh baik iaitu perkahwinan.Sabda Rasulullah:
Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali nikah
     (Riwayat Ibni Majah)

Kalau begitu,cinta remaja semua'y menghampiri perzinaan?
Ya..Kalau lelaki dan perempuan b'temu tentu perasaan mereka t'usik..Kemudian perasaan dilayan.
Kemudian t'ingat dan rindu.Kemudian p'temuan diatur.Selepas itu,duduk b'dua-duaan.Kemudian mencari tempat utk privercy.Kemudian b'bual panjang dan mengasyikkan.Usik mengusik mengusik b'mula,jika merajuk ada yg pujuk.Hubungan semakin rapat,dan berani pegang tangan,duduk makin dekat.Kalau tadi mcm kwn,sekarang mcm pengantin baru...Bukankah mereka semakin hampir dan dekat dgn p'zinaan? Penghujung jln cinta adalah p'zinaan.Penghujung jln p'zinaan adalah k'sengsaraan.Sedarlah ramai org yg b'cinta tlh sampai kedaerah p'zinaan dan kesengsaraan.Kasihan lah diri sendiri.Kasihanlah ibubapa yg melahirkan kita .Jgn d'conteng arang ke muka mereka.Mereka tlh melahirkan kita dlm keadaan putih bersih tanpa setitis noda sekalipun.

Masih ramai org yg b'cinta tetapi tetap selamat,tdk sampai b'zina.Kami tahan di uji.
Allah yg menciptakan manusia.Dia tahu kekuatan dan kelemahan manusia yg d'cipta'y.Manusia b'sifat tdk tahan ujian.Oleh itu,Allah memerintahkan manusia supaya jauhi perkara yg di tegah kerana takut manusia akn kecundang.

Jadi manusia itu tak tahan di uji..??
Mari kita ingat sejarah kita.Semua kita keturunan Adam dan Hawa.Sejak dari awal penciptaan manusia. Allah telah mengingatkan kpd manusia bhwa mereka tdk tahan dgn ujian.Lalu Allah takdirkan satu peristiwa utk iktibar manusia.Allah tegah Adam dan Hawa supaya jgn makan buah khuldi dlm syurga.Buah yg lain boleh di makan.Allah Yang Maha Mengetahui tentang makhluk cipta'y dan tahu kelemahan pada penciptaan manusia yg tak tahan diuji telah b'pesan kpd Adam dan Hawa,"Jangan hampiri pokok khuldi itu".
Firman Allah:
Wahai Adam! Tinggallah engkau dn isterimu di dalam syurga
 serta makanlah dari makanan'y sepuas-puas'y
apa sahaja kamu b'dua sukai,
dan jangan lah kamu hampiri pokok ini,
(jika kamu menghampiri'y)
maka akan menjadilah kamu dari orang-orang yang zalim.
(al-A'afar:19)                                   


Tegahan yg sebenar'y adalah jgn memakan buah khuldi.Tetapi Allah tahu sifat dan kelemahan Adam dan Hawa.Jika mereka menghampiri pokok tersebut,takut nanti mereka akn memakan'y.Meraka tdk dpt mengawal diri.Demikianlah juga dgn zina.Di tegah b'zina,maka jln kearah p'zinaan juga d'larang.Takut apabila b'hadapan dgn godaan p'zinaan,kedua-dua'y akn kecundang.Cukuplah kita belajar drp pengalaman nenek moyang kita Adam dan Hawa.

                                                
Tetapi cinta lepas kahwin banyak masalah.Kita tak kenal pasangan kita secara dekat.Bercinta adalah utk mengenali hati budi pasangan sebelum buat keputusan b'kahwin.
Bolehkah percaya dgn perwatakan pasangan semasa sedang b'cinta..? Percayalah,p'cintaan penuh dgn lakunan yg dibuat-buat dan kepura-puraan.Masing-masing akn b'lakun dgn watak yg paling baik,penyayg,
penyabar,pemurah dab berbagai-bagai lagi.Alam p'cintaan adalah alam lakonan semata-mata.Masa b'cinta merajuk ada g pujuk.Tetapi jgn harap lepas kawin,bila merajuk akan ada yg memujuk.Banyak orang yg kecewa dan t'tipu dgn keperinbadian pasangan semasa b'cinta.Perangai pasangan jauh b'beza selepas b'kahwin.Mcm langit dgn bumi.Masa b'cinta,dia org yg amat penyayg,penyabar,sabar tunggu pasangan walaupun terlambat sampai b'jam-jam.Tapi bila dah kawin,lewat 5 minit,dah kena tengking. Jadi,perwatakan dlm masa b'cinta amat tdk boleh d'percayai.Percintaan adalah satu kepura-puraan atau hipokrit.

Percayalah,kami b'cinta demi merancang kebahagiaan hidup mati.
Bagaimana d'harap kebahagian jika tdk mendapat redha Allah?? Kebahagian adalah anugerah Allah kpd hamba-hamba'y yg t'pilih.Kebahagian bkn perancangan manusia semata-mata.Allah yg akn menganugerahkan kpd hamba'y yg taat.Bagaimana mendapatkan kebahagiaan,jika jalan mencapai kebahagian itu tdk diredhai Allah? Kebahagian hidup berumah tangga mestilah melalui proses yg btul.
Sudh tentu proses'y bkn b'cinta begini.Allah tdk meredhai percintaan ini.Cinta yg diredhai Allah adalah cinta slps khawin.Bagaimana utk mendapat keluarga yg bahagia jika langkah mula sudah pun canggung?
Bagaimana pula kesudahan'y?

Tanya sikit.........Adik angkat,kakak angkat,abang angkat boleh ke?ganti b'cinta...
Semua itu adalahtipu daya dan perangkap syaitan.Hakikat dan matlamat'y adalah sama.Itulah cinta yg d'beri nafsu baru.Kulit'y nampak b'lainan ttpi isi'y adalah sama.Adik angkat,kakak angkat,abang angkat adalah sama shj,suati bentuk tipu daya iblis dan syitan.Org yg t'libat dgn budaya "angkat" ini sebenar'y tlh msuk kedlm perangkap syaitan.Cuma menunggu masa utk d'korbankan.Namakan apa nama sekalipun,abg angkat ke,motivator ke,semua'y adalah sama.Jln akhir'y akn bbertemu dgn lembah p'zinaan. 

Jadi seolah-olah org yg b'cinta tlh hilang maruah diri?
Mengukur maruah diri tdk blh d'tentukan oleh akal atau penilaian manusia semata-mata.Ukuran manusia sering b'beza.Org yg sedang mabuk b'cinta akn mengatakan org yg b'cinta tdk menjejaskan apa-apa maruah diri'y.Manakala,bagi org yg m'jaga diri dan tdk mahu terlibat dgn cinta sblm kahwin,akn mengatakan org yg b'cinta sudah tdk b'maruah lagi.Cinta'y ditumpahkan kpd org yg blm layak menerima cinta suci.Oleh itu, ukuran b'maruah atau tdk adalah d'tentukan oleh Allah.

Adakah org yg b'cinta hilang maruah diri?
Mulia manusia kerana maruah diri'y terus t'pelihara.Org yg b'cinta seolah-olah cuba menggadai maruah'y kerana mereka menghampiri perzinaan.Sungguh malang sekali bagi org yg b'cinta dan pernah b'zina,mereka tdk layak b'kahwin kecuali dgn org yg pernah b'zina juga.Mereka tdk layak utk b'kahwin dgn org yg b'iman.
Allah b'firman:
Lelaki yg b'zina (lazim'y) tdk ingin b'kahwin melainkan dgn
 perempuan yg b'zina atau perempuan musyrik:dan perempuan yg b'zina 
itu pula (lazim'y) tdk ingin b'kahwin dgn melainkan oleh lelaki yg b'zina
 atau lelaki musyrik.Dan perkahwinan yg demikian itu terlarang kpd org-org  yg b'iman
(Surah al-Nur)        
Jika org yg pernah b'zina tdk layak b'kahwin dgn org yg suci,demikianlah juga org yg pernah b'cinta tdk sesuai b'kahwin dgn org ug tdk pernah b'cinta.Tidakkah itu suatu ketentuan dari tuhan

Jadi org yg b'cinta hanya layak b'kahwin dgn org yg pernah b'cinta juga?

Itulah pasangan yg layak utk diri mereka kerana wanita yg baik adalah utk lelaki yg baik.Lelaki yg baik adalah utk wanita yg baik.Itulah janji Allah. 

Kami telah b'janji sehidup semati.

Apa ada dgn janji cinta? Berapa banyak janji cinta yg palsu? Lelaki,jgn diharap pada janji lelaki.Mereka hanya menunggu peluang keemasan shj.Habis madu sepah dibuang.Pepatah itu sering d'ungkap kerana ia sering b'ulang.

                                             
Si dia ini lain dari yg lain.Dia lelaki yg penyayang dan b'tanggungjwb.
Tahukah rahsia hati lelaki?Sejahat mana lelaki,apabila ingin mengambil seseorg wanita sbg isteri dan seterus'y menjadi ibu utk anak-anak'y,dia akn memilih wanita yg baik.Tetapi utk b'seronok dan b'foya-foya,lelaki biasa'y akn memilih perempuan murahan kerana ia suatu pelaburan yg menguntungkan.Itulah rahsia lelaki.

Jadi....perempuan yg b'cinta,jatuh maruah'y pada pandangan lelaki?
Tentu..Mana ada org lelaki yg waras yg suka pda barang yg 'second hand' sedangkan ada barang yg baru.
Jgn terkejut jika sesetengah lelaki menggambarkan perempuan spt kereta yg di letakkan di show room.
Perempuan yg tdk makan diganggu dikatakan display only.Tapi ada perempuan yg boleh test drive.
Ada pun yg kata,sekadar belanja sepinggan mee goreng dan segelas sirap bandung,bawalah ke hulu,ke hilir.. Sedihkan..Jika kita tdk menjaga maruah diri kita,kita di pandang hina dan sinis olh org lain .

"Masih adakah org yg tdk b'cinta d zaman serba maju dan canggih ini?.."
Ya,masih ada org yg suci dlm debu.Golongan ini akn sentiasa ada walaupun jumlah mereka kecil.Mereka akn sentiasa ada walaupun jumlah mereka kecil.Mereka akn bertemu suatu hari nanti.Mereka ada pasangan'y.Firman Allah:
Dan orang-orang lelaki yg memelihara
kehormatan serta orang-orang perempuan
yang memelihara kehormatan'y (yg memelihara
diri'y drp melakukan zina)..Allah telah menyediakan
bagi mereka semua'y keampunan dan pahala yg besar.
(Al-Ahzab:35)                                       

Bagaimana kami??
Kamu masih ada peluang.Bertaubatlah dgn taubat nasuha.Berdoalah serta mohon keampunan daripadaNya.
Mohonlah petunjuk dan kekuatan utk mendapat redhaNya.

Kami ingin mendapat redha Tuhan.Tunjukkanlah bagaimana taubat nasuha.
Taubat nasuha adalah taubat yg murni.Taubat yg sebenar-benar'y.Taubat Nasuha memenuhi 3 syarat:
1.Tinggalkan perbuatan maksiat.Putuskan hubungan cinta yg tidak diredhai Allah ini.
2.Menyesal.Menginsafi diri diatas tindak tanduk hidup yg menjurus diri dlm lembah
   percintaan
 3.Berazam.Bertekat di dlm hati tdk akn bercinta lagi dgn sesiapa kecuali dgn seseorg
   yg bernama isteri atau suami.Saat'y adalah selepas ijab Kabul.
                     
di petik drp:artikal Jgn hmpiri zina 


    


0 ulasan: